Jindřich Pilc

Rozežraný stát

18. 10. 2016 18:10:01
Byrokracie se rozpíná, aby splnila potřeby rozpínající se byrokracie. Potřebujeme změnu, zvyšování byrokracie prosperitě nepomáhá.

Pohled na novinové titulky:

2003: Úředníci přibývají a nedaří se to zastavit.

2004: V Česku stále přibývá úředníků.

2005: Úředníků stále přibývá.

2008: Úředníků pořád přibývá.

2011: Úředníků na ministerstvu kvapem přibývá.

2014: Zeštíhlení státní správy? Naopak. Nastoupí tisíce nových úředníků.

2015: Bující byrokracie. Úředníků rychle přibývá.

2016: Armáda byrokratů? Bobtnající stát nabírá tisíce úředníků.

Přebujelé regulace a byrokracie jsou problém. Nepomůžou nám další nové regulace, kvůli kterým vznikají další nové úřady mající za úkol kontrolovat dodržování těchto regulací.

Čím více regulací a byrokracie, tím obtížnější fungování výroby a služeb, tím menší produkce, tím menší uspokojování přání spotřebitelů, tím menší růst životní úrovně, tím pomalejší bohatnutí celé společnosti.

Přebujelý všeregulující stát škodí. Jakákoli činnost bude postupně zavalena a udušena hromadou předpisů, které si členové parlamentu při schvalování ani nestíhají přečíst.

Je potřeba se zamyslet nad důvodem, smyslem existence státu, nad jeho úkoly a činnostmi. V té souvislosti je třeba vést veřejnou diskusi o pojmech jako je spravedlnost, právo, zákon, svoboda. Nejsou vyjasněny základy, ze kterých vše vyplývá a řeší se a vedou se spory o detailech na základě chybných předpokladů. Je potřeba se vrátit k základům a vyjasnit si základní věci. Na dobrých základech se dá potom něco stavět.

Autor: Jindřich Pilc | karma: 36.07 | přečteno: 1239 ×
Poslední články autora