Jásáte nad novým eurounijním nařízením?

22. 12. 2020 10:53:49
Někteří jásají nad novou povinností výrobců instalovat do automobilu digitální rádio (DAB). A takto ubývá svobody, za nadšeného potlesku..

Spotřebitel, který si mohl vybrat rádio s DAB nebo bez DAB, si už nemůže vybrat, pokud chce mít od výrobce automobilu instalované autorádio. Politickým diktátem byla omezena svoboda volby výrobci i spotřebiteli. Přece snad nikdo nemůže tvrdit, že tímto politickým diktátem byla svoboda výrobce a svoboda spotřebitele zvýšena.

Přestože fandím novým technologiím a digitálnímu vysílání, nemohu jásat nad zpolitizováním ekonomiky a postupným návratem ke snahám o centrální řízení a plánování. Na DAB je vidět ta nesmyslnost jeho politického protlačování. Nejde o žádné opouštění FM pásma z důvodu nějakých koordinací kmitočtů, jako tomu bylo v případě televize a mobilních operátorů. Pokud by na FM pásmu bylo plno (jako že je tam plno), na základě zájmu posluchačů a vysílatelů (a inzerentů!) by postupně přicházeli noví vysílatelé na pásmo DAB (až) ve chvíli, kdy si vyhodnotí, že se jim to vyplatí. Ale mocichtiví politici nechtějí, aby to proběhlo takto svobodně, relativně tržně (však v podmínkách státního monopolu na elektromagnetické spektrum).

V socialismu vládne politik, v kapitalismu vládne zákazník. A protože podnikatelé slouží spotřebitelům ("náš zákazník, náš pán") a protože mocichtiví lidé chtějí být na vrcholu mocenské pyramidy, vadí jim decentralizovaná nadvláda spotřebitelů (tj. kapitalismus) a chtějí ji nahradit centralizovanou politickou vládou, aby vládli spotřebitelům i podnikatelům.

"Urychlovači pokroku" tedy zákonem opět trochu popohnali pokrok, vývoj proto nebude optimální a vyjde nás dráž než ten spontánní. To jsou ekonomické zákonitosti.

Mám obavu z toho, že každým podobným politickým rozhodnutím se jen utvrzuje přesvědčení mnoha lidí, že bez použití útočného násilí a donucení by nic nemohlo fungovat a že útočné násilí a donucení je dobrá metoda k dosažení nějakých cílů.

Zákon = násilí a donucení. Zákon vždy říká, že něco bude tak a tak, NEBO..! Vždy je tam pohrůžka sankcí, jinak by to nebyl zákon, ale jen nezávazné doporučení. Dá se odvodit, kdy je zákon obhajitelný a kdy je neobhajitelný. Obhajitelný je pouze v tom případě, když brání život, svobodu a vlastnictví. V tom případě působí na obranu proti útočnému násilí. Zákon je neobhajitelný ve chvíli, kdy sám představuje útočné násilí. Agresionisté jsou toho názoru, že pomocí útočného násilí musíme jednotlivce, který se ničím neprovinil, pod nějakou záminkou k čemusi donutit.

Stát přestává být (pokud kdy byl) obráncem života, svobody a vlastnictví a postupně se stává státem totálním, totalitním, protože intervenuje do všeho.

Dokážete se oprostit od svého případného zájmu o digitální rádio a podívat se na tu věc trošku v abstraktnější, obecnější rovině? Co třeba takhle: Je v mém zájmu mít tady vysílání DAB díky politické intervenci o několik let dříve, než bez politických "urychlovačů pokroku", nebo je v mém zájmu žít ve svobodné společnosti?

Je to otázka legitimity, oprávněnosti. Jestli vůbec stát (či EU) má obhajitelné právo stanovit a vynucovat nějakou takovou regulaci, jako je povinnost výrobce instalovat do nového automobilu DAB rádio. Nějaké DAB je jen drobnost, ale pak je tu milion dalších drobností a milion dalších politických regulací a svobodu pořád ukrajují. Ale otázka, jaké věci má stát (či EU) právo dělat a jaké věci nemá právo dělat (přestože je dělá), vůbec drobnost není.

Autor: Jindřich Pilc | úterý 22.12.2020 10:53 | karma článku: 37.23 | přečteno: 1990x

Další články blogera

Jindřich Pilc

Zdražování má politické příčiny

Politické intervence do trhu vždy znamenají zhoršení podmínek spotřebitelů. My Svobodní jsme vás včas varovali.

8.10.2021 v 11:35 | Karma článku: 15.03 | Přečteno: 472 | Diskuse

Jindřich Pilc

Nenechte se strašit propadlým hlasem

Myslet si, že otázka překonání 5 % znamená rozhodnutí o tom, jestli hlas propadne či nepropadne, je obrovský omyl.

5.10.2021 v 11:50 | Karma článku: 19.08 | Přečteno: 697 | Diskuse

Jindřich Pilc

O CO2 jde?

Jde o centrální řízení společnosti a ekonomiky. O to jde. Jde o to zcela zničit kapitalismus, nahradit ho socialismem.

30.7.2021 v 10:56 | Karma článku: 25.89 | Přečteno: 743 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 37.51 | Přečteno: 861 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 325 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.07 | Přečteno: 3108 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 179 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1203

člen Svobodných, strany svobodných občanů

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...