Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jindřichu, a jak to vychází, když zahraniční firma dostane investiční pobídku? Podle mě tím odejme peníze českým firmám které by ty místa vytvořili samy. Pokud by jim stát tedy nesebral peníze.

0 0
možnosti
VH

Je asi pravda, že je lepší, když nadnárodní firma vyrábí a produkci vyváží, než kdyby tady nebyla. Je ovšem blbost, že je lepší pro nás když si vysoký výnos rozdělí zahraniční akcionáři, než kdyby brali větší mzdy zaměstnanci. A nebo kdyby si o něco víc nevzal stát na sociální výdaje. Tady ty rady na udržování minimální ceny práce známe. Ne náhodou vždy vláda ODS končila ekonomickou krizí.

Autor "myslitel" by měl vysvětlit tato svá slova : "V případě že bychom byli ve stejné měnové oblasti jako zahraničí, "odtékání peněz" by způsobilo pokles cenové hladiny v Česku ". To nejspíš "myslitel" počítá s výprodejovým snižováním cen z důvodu propadu odbytu. Jiný důvod mně nenapadá, celkové množství měny se nemění, jen se přesouvá do zahraničí. V dnešním otevřeném světě jsou ceny ovšem dost vyrovnané, není důvod, že by jeden výrobek stál v jednom státě x € a v druhém státě polovičku.

1 0
možnosti
Foto

Rozdělení zisků mezi zaměstnavatele (majitele firmy) a zaměstnance lze určit dvěma způsoby. První způsob je tržní, trh určuje, jakou část zisku získá zaměstnanec prostřednictvím tržní výše mzdy. Druhý způsob je násilí.

Nejlépe v Česku platí zaměstnancům právě zahraniční firmy.

Pokles cenové hladiny neznamená výprodeje, ale je to věc měnové teorie. Pokles množství peněz v oběhu na daném území při zachování stejného množství statků tlačí na pokles cen.

2 0
možnosti
AK

Možná se zeptejme jak je to možné, že se u nás mají zahraniční vlastníci tak dobře?

Jednak mají naši zaměstnanci vzhledem k produktivitě své práce jedny z nejnižších mezd a jednak mají nadnárodní firmy u nás jedno z nejnižších zdanění.

Oboje jim zařídily naše vlastní pravicové vlády se zdůvodněním, že to povede k úžasné prosperitě. Ovšem už nedodaly k čí prosperitě...

A pokud to poměříme vztahem k HDP, je ještě jeden k zahraničním investorům ještě štědřejší subjekt. A tím je ostrov Malta.

A teď si zkusme představit, že by ty firmy platily našim zaměstnancům vyšší mzdy a repatriovaly do zahraničí o něco nižší zisky.

Nebo že by platily vyšší daně snížily tak schodek veřejných financí.

Hrozná představa, že?

0 0
možnosti
Foto

Nejlépe platí zahraniční firmy

"Ve všech vzdělanostních kategoriích jsou nejvyšší průměrné platy v soukromých firmách se zahraničními vlastníky."

http://www.platy.cz/analyzy/nejlepe-plati-zahranicni-firmy/50120

1 1
možnosti
Foto

Tak si představte, že ten zisk přes hranice je převáděn v naturáliích, třeba v ovcích, skutečně ty ovce pak zde nechybí? Už jenom těch jehňat, co by mohlo být.

2 0
možnosti
Foto

Ne, nechybí. Ty ovce někomu patří, jsou to něčí majetek. Jsou majetkem toho zahraničního vlastníka. Chyběly by tady někomu pouze v tom případě, kdyby mu byly ukradeny, ten by je potom tedy opravdu postrádal. Pak samozřejmě chybí také komunistům, protože oni si tento cizí majetek nárokují.

1 1
možnosti
HH

Pán je velký odborník. Podle něj vlastně přidaná hodnota je vytvořena pouze vlastníkem. A ten blábol o užitku, neskutečné. Ještě chybí přidat "dobrý pocit z vykonané práce", ten také nelze exportovat.

1 0
možnosti
Foto

Nic takového netvrdím. Hodnoty vytváří svou oboustranně výhodnou spoluprací obě strany: zaměstnavatel i zaměstnanec. Užitek z působení domácích i zahraničních firem v Česku máte i vy sám.

1 0
možnosti
MP

Škoda to je : 1. ztrátou daňových výnosů 2. poklesem směnného kursu koruny. To ovšem můžeme jen konstatovat. Jistě by pro nás bylo výhodnější, kdyby Škoda koupila Volkswagen než opačně ;-D. Jsme v pozici někde uprostřed mezi vyspělým a rozvojovým světem. Šičkám v Bangladéši byste taky takto mohl vysvětlovat, jaký užitek jim přináší export jejich práce do zahraničí. Asi by Vám řekli, že by v tom zahraničí raději žili. Vůbec ten termín "užitek" mi připadá poněkud neodborný. Výnosy firmy se člení na pokryté náklady a vytvořený zisk. Pokud zisky odtékají do vyspělých zemí, je to pro ně výhoda. Tuto nerovnováhu může změnit jen to, že kapitál odchází do zemí s nižšími náklady. Jestli někdy v budoucnu dojde k vyrovnání, bude to za hodně dlouhou dobu. Dnes už se raději ani nikdo nesnaží předvídat, za jak dlouho životní úrovní dostihneme Německo (pokud ho nezničí migranti).

A nejsmutnější je to, že ani náš vlastní kapitál nezhodnotíme. Třeba ČEZ masivně investoval do balkánských projektů. A výsledek je, tuším, ztráta a ne zisk.

3 0
možnosti
Foto

Firmy s cizím vlastníkem zde také platí daně. A pokud optimalizují, minimalizují daně, tak to nevadí, protože jejich hlavní přínos, stejně tak jako přínos domácích firem, nespočívá v tom, kolik zaplatí na daních, ale především v tom, že nám všem pomáhají zvyšovat naši životní úroveň. Vliv na kurs koruny je ve srovnání s tím nepodstatná záležitost. Zkuste se podívat do nějaké učebnice ekonomie, najdete tam termín "užitek". Většinu ČEZu vlastní stát a jak víme, stát je špatný hospodář.

0 0
možnosti
  • Počet článků 180
  • Celková karma 26,65
  • Průměrná čtenost 1203x
člen Svobodných, strany svobodných občanů