Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Otázkou ovšem zůstává, co je to ten dokonalý kapitalismus, ke kterému se máme přibližovat. Ani ta "neviditelná ruka trhu" není zdaleka bezchybná. Každý systém se může zvrhnout, kapitalismus nevyjímaje.

2 0
možnosti

M31i62l79o20š 10B38é36m

12. 4. 2016 16:06

Dokonalý kapitalismus je, když vám nikdo neříká, které dny můžete prodávat a které musíte zavřít obchod, že musíte svým zákazníkům ředit naftu, nebo že nesmíte svým hostům ve vašem lokále dovolit hulit. A takový systém nemá tendence se zvrhnout, maximálně nějaký socan ho může svrhnout.

2 0
možnosti

Moje řeč. Obrovská karmaR^ Socialismus je degenerací všech hodnotových žebříčků a utopií rovných linek. To, že je jím infikován i liberalismus je pravdou.

1 0
možnosti

To "matení pojmů" spočívá v tom, že liberalismus má mnoho odnoží včetně sociálního liberalismu, což je dnes ideologie západních socialistických stran. Pojem libertariánství se vztahuje k jedné odnoži liberalismu, která klade důraz na maximální roli volného trhu, který údajně "vyřeší vše", a minimální stát. Osobně se považuji za pravičáka a liberála, ale rozhodně nejsem přesvědčen, že lze vybudovat systém založený pouze na laissez-faire, plně tržní ekonomiku. Lze se tomu pouze přibližovat, protože lidé jsou prostě různí a nelze na ně aplikovat jednoduchou ideologii, na jejímž základě by se dala organizovat společnost. Je třeba vycházet z konkrétní historie a třeba geopolitické situace.

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS