Diskuse

Svobodný obchod nejvíce pomáhá těm nejchudším

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Svobodný obchod nejvíce pomáhá těm nejchudším

„Ten starý známý, milionkrát opakovaný příběh o tom, že továrny zaměstnávaly ženy a děti, které do té doby, než začaly pracovat v továrnách, žily šťastně a spokojeně, je jedním z největších mýtů v dějinách. Matky zaměstnané v továrnách neměly co jíst. Neopouštěly své domovy a své kuchyně proto, aby šly do továren. Ony šly do továren proto, že neměly žádné domy ani kuchyně, a i kdyby měly kuchyně, neměly stejně žádné jídlo, které by v nich mohly vařit. A děti nepřicházely z pohodlí jesliček ani mateřských školek. Ty umíraly a hladověly na ulicích. Celá ta propaganda o takzvaných nevýslovných hrůzách raného kapitalismu může být snadno vyvrácena jednoduchou statistikou. Přesně v době, kdy se britský kapitalismus vyvíjel, v době takzvané Anglické průmyslové revoluce, mezi lety 1760 – 1830, přesně v této době se populace v Anglii zdvojnásobila, což znamená, že stovky a tisíce dětí, které by v předcházejících dobách zemřely, přežily a dospěly v muže a ženy.“

http://www.mises.cz/literatura/hospodarska-politika-myslenky-pro-dnesek-a-zitrek-67-kapitola-01-kapitalismus-604.aspx

2 0
možnosti

Co s tím má společného svobodný nebo nesvobodný obchod?

A když už je řeč o hrůzách, můžeme se podívat na současný rozvinutý kapitalismus. Nemusíme chodit o tolik set let zpět.

V USA jsou celé čtvrti řady měst, kde slabý stát nemůže vykonávat své funkce, protože má nižší počet policistů a nižší palebnou sílu než drogové gangy.

Nebo že pravděpodobnost toho, že se černoch v Harlemu dožije padesáti let je nižší než u černocha žijícího v Bangladéši.

0 1
možnosti
Foto

Já si naopak myslím, že svobodný obchod pomáhá těm nejbohatším, protože jim umožňuje přesunout výrobu do zemí, kde je možné sehnat otrockou pracovní sílu. Decimace střední třídy v uplynulých dekádách vaši tezi také zrovna nepodporuje.

http://www.huffingtonpost.com/lori-wallach/nafta-at-20-one-million-u_b_4550207.html

0 0
možnosti
Foto

Dle Vás, svobodný trh umožní špatně vydělávajícím nebo nezaměstnaným ("otrokům" ) získat práci a současně nabízí výrobky s nízkou cenou zákazníkům.

Co je na tom špatně ?

1 0
možnosti

Svobodný obchod nejvíce pomáhá těm nejchudším

váš nadpis...je mi líto ale asi nejste ekonom, jinam byste věděl, že to tak není....volný obchod slouží tomu nejsilnějšímu, a když se i tento silný dostane do ekonomických problémů s volným obchodem, tak nastaví restrikce...nebo vyhrožuje restrikcemi...viz USA..:-):-):-) potřebujete více informací

4 2
možnosti
Foto

Štíhlý stát je výhodný především pro chudší

Někteří si myslí, že chudším pomůže silnější a větší stát, tak zvaný sociální. Je to omyl. Větší vláda nad lidmi pomůže těm vlivnějším.

Svobodný trh vám nemůže vnutit nedobrovolně platit za konkurence neschopné zdroje elektrické energie, za drahé příměsi přimíchávané do benzínu a nafty, připlácet si povinně za energetické štítky budov a bytů, platit neúměrně vysoké poplatky exekutorům. To vám může zařídit jenom všemocný stát.

Tržní systém (kapitalismus) zvyšuje životní úroveň i těch nejchudších. Všemocný stát životní úroveň lidí snižuje.

http://pilc.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=382207

1 1
možnosti
Foto

svobodný obchod pomáhá nejvíce bezdomovcům ? zajímavá, nosná myšlenka Vaší partaje !Rv

0 2
možnosti
Foto

No jistě, ceny potravin se ve světě bez regulací výrazně sníží.

A to pomůže nejvíce právě těm nejchudším.

1 0
možnosti

Já naprosto chápu, že se českému dopravci nechce platit českému řidiči víc, než mu platil dosud.

Stejně tak chápu, že se firmám na západ od našich hranice nelíbí, že jim firmy z Východu přebírají práci, aby ji vykonaly za mzdu, ze které by řidič v jejich zemi nevyžil.

Protože se v nejbližší době jistě nestane ten zázrak, že bychom se mzdové úrovni zemí Západu začali přibližovat, budou i nadále moci naše firmy svou lacinou prací vyvíjet tlak na snižování mezd řidičů na Západě.

Tak nevím jestli ten společný svobodný trh skutečně vede ke společné prosperitě všech, jak nám bylo tržními fundamentalisty často vysvětlováno...

1 1
možnosti
Foto

Svobodný trh v EU není. V EU je pouze společný trh.

Proto se společná prosperita nedostavuje, není zde svobodný trh.

1 0
možnosti

R^Velký rudý bratr řádí, sleduje a okrádá občany a oni ho stále volí. Nejsou to občané, ale zloději. Tito lidé se v demokratickém státě nezasluhují podporu, ale potrestání.

2 0
možnosti