Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Naprosto zásadní otázka zní, jak vůbec může někdo tvrdit, že žijeme ve svobodné společnosti, když je rodičům bráněno rozhodovat o hodnotách, ke kterým jejich děti budou a zejména nebudou vedeny.

5 2
možnosti
ZH

No... Jeden učitel ze zvláštní školy - pardon, dneska se to tak už nesmí říkat, ale já si nějak na ten správný termín nevzpomenu :-) - po mnohaletých zkušenostech prohlásil, že tam jsou vesměs nevzdělatelní lidé a ta škola je pouze oddálením doby, než se její "absolventi" vrhnou na dráhu profesionální kriminality plným časem. Z toho lze vyvodit jeden dost smutný závěr - bez povinné školní docházky by se jistě některým dařilo získat lepší vzdělání, prudce by však narostla masa lidí, kteří ten zájem nemají a prostě by se nevzdělali. Tedy pokud do vzdělání nepočítáme krádeže a další kriminalitu.

Soráč, ale svoboda je do značné míry iluze. Vaše geny produkují určité hormony, které vás tlačí do jistých situací. Mnoho lidí je tak tlačeno do režimu co nejvíce muziky za co nejméně peněz - tedy k lenosti. U děcek je to velmi dobře pozorovatelné, protože ty ještě neumí svou lenost maskovat tak dobře, jako dospělí.

3 0
možnosti
Foto

Kvůli 5% špatně vzdělatelných musí být zbytek zbaven svobodné volby?

1 0
možnosti
ZH

Nedělejte si iluze, že ti zbývající by se vzdělávali radostně. Mnohé děti mají velmi citlivý radar na to, když se jim dospělí pokouší podstrčit něco užitečného - a vzepřou se. Bez určité míry povinnosti by těch nevzdělaných významně přibylo.

3 1
možnosti
Foto

To je jako byste prohlásil, že je třeba učit děti mluvit, protože bez povinné výuky mluvení, by těch, co mluvit neumí, značně přibylo. Nebo chodit. Na vše by mohla být povinnost a po čase by lidé zapomněli, že dříve se to ty děti naučily sami.

2 0
možnosti
ZH

Není pravda. Schopnost učit se mluvit má dítě vrozenou a učí se to samo odposlechem. Ale zde platí, že když to nestihne do nějakého věku (cca 4 - 5 let), už se nenaučí řádně mluvit nikdy. S chozením je to podobné. Se čtením, psaním a počítáním nikoliv. K tomu potřebuje nějakého učitele (třeba rodič) - až na výjimky.

3 0
možnosti
Foto

Ano učení je vrozené a nezaniká nástupem do školy. Jen ta škola z toho hravého a úžasného dobrodružství poznávání a učení udělá otravný a zcela zbytečný proces.

https://www.svobodauceni.cz/clanek/studium-vyzaduje-svobodu/

2 0
možnosti
ZH

Učení řeči je vrozené, učení například čtení nikoliv. Dejme tomu, že zájem o poznávání nových věcí je také vrozený, ale ten lze celkem snadno potlačit. Ona je totiž vrozená i lenost a učení se čtení je pro velkou část lidí dost namáhavé (lenost je jeden z potlačujících faktorů, nejen násilí - státem daná povinnost). Takže pokud je k takovému učení nebude nikdo nebo nic tlačit, číst se prostě nenaučí. V tomto případě je pak lhostejné, zda je k tomu bude nutit státní škola, nebo rodiče, nebo kdokoliv jiný.

1 0
možnosti
Foto

Vaše tvrzení odporuje všem výzkumům, které se v tomto směru dělaly. Stačí podnětné prostředí a děti se naučí číst samy bez toho, že by je někdo nutil. To jediné bychom měli pro naše děti vytvářet, ostatní už se naučí samy.

Viz studie které provádí Peter Gray a další.

1 0
možnosti
ZH

Z povahy věci je zřejmé, že se dítě bez vedení nenaučí číst. Protože v obrázcích musí umět rozpoznat znaky, které tvoří písmo a pochopit systém, jak se znaky čtou a skládají dohromady. Jinak je to u latinky, jinak u arabštiny, jinak u čínštiny. Atp.

0 0
možnosti
  • Počet článků 180
  • Celková karma 26,65
  • Průměrná čtenost 1203x
člen Svobodných, strany svobodných občanů