Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Co udělat pro to, aby se zaměstnavatel v Česku choval k zaměstnanci stejně jako zaměstnavatel v Německu? To je dobrá otázka a je to stejná otázka, proč je mzda v Německu asi 3x vyšší než u nás. Co udělat pro zvýšení mezd? Co udělat pro zlepšení podmínek zaměstnanců?

„..Rozdíl [v bohatství různých zemí] je v dostupnosti a množství kapitálových statků. Jinými slovy, množství investovaného kapitálu je v přepočtu na jednoho obyvatele ve vyspělých zemích vyšší než v zemích rozvojových..

Problém je v domácí akumulaci kapitálu. Na korporace jsou dnes uvalovány ve všech zemích silné daně. Tedy ve skutečnosti dvojí daně: za prvé jsou daněny zisky korporací a za druhé jsou daněny dividendy, které vyplácejí svým podílníkům..

Zdanění způsobuje, že právě ta část důchodu, která by byla uspořena a investována, je člověku odebrána.. Namísto toho jsou [tyto peníze] využívány k rozrůstání vlády..

Co rozvojovým zemím chybí k tomu, aby dosáhly prosperity Spojených států, je kapitál. A samozřejmě, svoboda ho využívat tak, jak vyžaduje trh, nikoliv vláda..

Předpokladem pro ekonomickou rovnost ve světě je industrializace. A to je možné pouze skrze zvýšenou akumulaci a zvýšené investice kapitálu..

Je třeba si uvědomit, že všechny politiky zemí, které chtějí dosáhnout zvýšení životní úrovně, musejí směřovat k navýšení množství investovaného kapitálu na obyvatele..

Existuje pouze jeden způsob, jakým může národ dosáhnout prosperity: pokud navýší kapitál, navýší mezní produktivitu práce a důsledkem budou vyšší reálné mzdy..“

Ludwig von Mises: Hospodářská politika: Myšlenky pro dnešek a zítřek

http://www.mises.cz/literatura/hospodarska-politika-myslenky-pro-dnesek-a-zitrek-67.aspx

2 0
možnosti
VV

A ted si pane Pilci predstavte, ze to bohate Nemecko bylo v petactyricatem prakticky srovano se zemi, zatimco v tech dnes chudych ceskych zemich az na par vyjimek nebylo zniceno nic.

Cim to asi bude, ze to Nemecko je dnes tak bohate?

0 0
možnosti
Foto

Jakým právem politici zakazují prodej o svátcích? Odkud se vzalo to právo zakazovat? Proč mají někteří lidé pocit, že mají právo jiným lidem intervenovat do jejich života? Lze obhájit násilnou státní intervenci do nenásilného dobrovolného jednání lidí? Chce snad někdo zpochybnit, že dobrovolnost přináší prosperitu a že násilí a donucení přináší chudobu?

Frédéric Bastiat: Zákon

https://www.mises.cz/literatura/zakon-2.aspx

2 0
možnosti
TH

JInde na zapade to funguje, bez nadavani , reptani kecani. Proste je zavreno. I kazdou nedeli.

1 2
možnosti
Foto

Také by se mi líbilo, kdyby u nás byla svoboda, jenže kdoví proč se spousta lidí raduje, když je zákazů víc a víc.

4 0
možnosti
JZ

Nasledky zavrenych obchodu a nejenom o svatcich, dokonce i kazdou nedeli, lze sledovat napr. v Rakousku a Nemecku. V tyto dny jsou doslova narvany vsechny restaurace a cukrarny, ve kterych lze dostat alespon neco k snedku.

3 0
možnosti
AR

Kdo pracoval několik let v obchodě, případně v hospodě ví moc dobře, jaké je blaho mít aspoň dva dny v měsíci volné!! Myslím ty menší na dědinách. Jaké je to v supermarketech nevím8-o

1 0
možnosti
DR
DR

Ale toto je přece věc kterou jsme tu před časem probírali miliónkrát. U nás tato tragédie v podání přímo úděsných pěti zavřených dní v roce některým rýpalům strašně nedá spát, ale že toto a daleko širší ometení bez jakýchkoli problémů funguje v polovině té pro některé vysněné západní Evropy, už se jim nehodí do krámu.

Anebo to jsou nedemokratické státy?

1 1
možnosti
Foto

„Nebylo by elementárně rozumné, když už se blíží bouřka, alespoň nelézt na střechu s železnou tyčí v ruce?! Argument, že už tam všichni dobří Evropané sedí a tyčemi mávají, mi nepřijde přesvědčivý.“ – Pavel Kohout o konformismu „oni také“

2 0
možnosti
JJ

Chcete tedy říct, že v Rakousku, Německu, Francii, Švýcarsku a třeba i v zemích Beneluxu nemají kapitalismus a ty státem nařízené dny volna jim tam zavedla až EU?

Jinak, vaše úvahy o tom, že si prodavačky zvolily tu práci dobrovolně je sice pravdivá, ale věřte, že by většina z nich raději byla raději doma s rodinou, než poskakovala kolem chytráků, kteří si nestihnout nakoupit za šest dnů v týdnu, od sedmi do pozdních večerních hodin. Vy tady bojujete za větší zisky nadnárodních společností, které sice prodávají své zboží s mnohem menšími náklady, než ve svých mateřských zemích, ale lidem dávají o 30 až 50% menší mzdu, než tamtéž, prodávají nám méněhodnotné zboží ve stejných obalech za vyšší ceny a tvrdí, že to sami vyžadujeme. To všechno, samozřejmě, z lásky k Česku...

No a někteří hlupáci jim za to ještě zatleskají.

1 1
možnosti
VV

Libi se mi, jak si tady lide jako pan Pilc na jedne strane stezuji jak je v Cr draho, a na druhe strane bojuji za prodej o svatcich a nedelich. A nechapou, ze vytapet ci chladit prodejny neco stoji, zrovnatak jako platit kolikrat nudidci se personal.

1 0
možnosti
PV

Ne, ze byste nemel pravdu, ze by melo jit ciste o to, jak se domluvi zamestnavatel se zamestnancem, jen mi vysvetlete, jak to nici svobodny trh na zapade, kde to se statnimi svatky, a mnohde i nedelemi, funguje desitky let.

1 0
možnosti
Foto

Na západě to ničí trh stejně jako u nás. Princip je stále stejný. Pokud chce někdo v neděli obchodovat, stát nemá právo mu to zakazovat.

Pokud zákony jen kopírují zvyk, například že na západě mají v neděli zavřeno, potom jsou takové zákony zbytečné. Zavřeno by měli v neděli tak jako tak.

Státní intervence je buď škodlivá, nebo zbytečná.

1 0
možnosti
BH

Jediné do čeho by mohl stát nebo odbory kafrat je řádný příplatek za svátky a noční směny.

1 0
možnosti
Foto

Já si myslím, že ani do toho by neměl kafrat.

0 0
možnosti
MK

M70i56l50a97n 33K16e45s44l

13. 5. 2019 16:25

To zavírání obchodů ve svátky je hloupost.Nějak se také zapomnělo na to ,že provoz obchodu je dimenzován na obvyklý počet zákazníků..Na příklad počet perzonálu.Většina z nás si myslí,že po svátcích snad přijde potopa nebo cyklon a snaží se vykoupit celý kšeft.U nás v Lídlu byly před svátky nekonečné fronty u kas.Všechny kasy byly v provozu a nezvládaly to.Příště bude nutné povolat i zaměstnance,kteří mají volno.Ti budou muset hoknit bez nároku na sváteční příplatek.

2 0
možnosti
JJ

V tom pžípadě je nutno si přiznat, že jste opravdu Evropani té druhé kategorie. Protože ve vyspělých evropských zemích je zavřeno mnohde i v neděli, o státních svátcích ani nemluvě a normálně to funguje. Chyba není v tom, že by měly zaměstnancům příplatky za svátky. Chyba je v tom, že nedostanou pořádně zaplaceno za normální pracovní dobu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 180
  • Celková karma 26,65
  • Průměrná čtenost 1203x
člen Svobodných, strany svobodných občanů