Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

"Pamatuj na den odpočinku, aby ti byl svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci, ale sedmý den je dnem odpočinku, zasvěceným Hospodinu, tvému Bohu. Nebudeš dělat žádnou práci – ty, tvůj syn ani tvá dcera, tvůj otrok ani tvá děvečka, tvé dobytče ani přistěhovalec ve tvých branách. V šesti dnech totiž Hospodin učinil nebe i zemi, moře a všechno, co je v nich, ale sedmého dne odpočinul. Proto Hospodin požehnal sobotní den a posvětil jej."

Bible, Desatero, IV. přikázání. To je Boží zákon.

Pak je tady světský zákon. Významné dny, na kterých se společnost dohodla, že budou označeny jako Svátky a umožnila lidem je slavit tím, že budou jako dny volna. No a protože víme, že většině těch podnikatelských subjektů jde o "blaho všeho lidu" až do té míry, že by byli nejradši, aby zaměstnaci trávili v práci pátky svátky, (aby si tak "mohli dobrovolně zvýšit životní úroveň" alespoň na polovinu minimální mzdy v zemích, kde má společnost sídlo), ustanovil stát zákonem povinnou zavírací dobu, podobně jako pracovní dobu, nebo dovolenou, nebo... Tak proto.

0 0
možnosti
Foto

Ne, společnost se nedohodla. Nějaká většina přehlasovala nějakou menšinu. To je demokracie, forma vlády. Vládnout znamená vnutit svou vůli ostatním, třeba i násilím.

Státní regulace, vládní donucení, snižuje lidem jejich životní úroveň. Na což někteří reagují, že je tedy potřeba více vládnutí a více donucování, aby bylo lidem líp.

0 0
možnosti
Foto

Jenže dny volna nejsou stanoveny pro všechny obchody, ale jen pro některé a nejen podnikatelské subjekty "nutí" zaměstnance trávit v práci pátky svátky, ale na to máme Zákoník práce, který za to určuje příplatky. Takže když se podnikatelský i nepodnikatelský subjekt rozhodne nebo nemůže zavřít, vyplácí zaměstnancům nemalé příplatky. A pořád je to málo, kdy se to zastaví?

0 0
možnosti
DR

Možná by pane Pilc bylo lepší namísto kopání do tohoto zákona se spíše zamyslet nad chováním stejných obchodních řetězců ke svým zaměstnancům v západní Evropě a u nás. To je totiž hlavní jádro pudla a tudíž pokud toto pochopíte, tak pochopíte i ten zbytek. Přeji hezký den.

0 0
možnosti
Foto

To je dobrá otázka a je to stejná otázka, proč je mzda v Německu asi 3x vyšší než u nás. Co udělat pro zvýšení mezd? Co udělat pro zlepšení podmínek zaměstnanců?

„..Rozdíl [v bohatství různých zemí] je v dostupnosti a množství kapitálových statků. Jinými slovy, množství investovaného kapitálu je v přepočtu na jednoho obyvatele ve vyspělých zemích vyšší než v zemích rozvojových..

..problém je v domácí akumulaci kapitálu. Na korporace jsou dnes uvalovány ve všech zemích silné daně. Tedy ve skutečnosti dvojí daně: za prvé jsou daněny zisky korporací a za druhé jsou daněny dividendy, které vyplácejí svým podílníkům. A to vše progresivně.

Progresivní zdanění způsobuje, že právě ta část důchodu, která by byla uspořena a investována, je člověku odebrána.. ..Namísto toho jsou [tyto peníze] využívány k rozrůstání vlády..

..Co rozvojovým zemím chybí k tomu, aby dosáhly prosperity Spojených států, je kapitál. A samozřejmě, svoboda ho využívat tak, jak vyžaduje trh, nikoliv vláda..

..Předpokladem pro ekonomickou rovnost ve světě je industrializace. A to je možné pouze skrze zvýšenou akumulaci a zvýšené investice kapitálu..

..Je třeba si uvědomit, že všechny politiky zemí, které chtějí dosáhnout zvýšení životní úrovně, musejí směřovat k navýšení množství investovaného kapitálu na obyvatele..

..Existuje pouze jeden způsob, jakým může národ dosáhnout prosperity: pokud navýší kapitál, navýší mezní produktivitu práce a důsledkem budou vyšší reálné mzdy..“

Ludwig von Mises: Hospodářská politika: Myšlenky pro dnešek a zítřek

http://www.mises.cz/literatura/hospodarska-politika-myslenky-pro-dnesek-a-zitrek-67.aspx

0 0
možnosti
TH

Zkuste se zamyslet nad tim, ze v tech kapitalistickych zemich to proste funguje.-

0 0
možnosti
DR

Nejspíš zákazníci v západní Evropě tu svobodu holt nemají. Ale vadí to jen u nás.

1 0
možnosti
Foto

A za co bojujete Vy? Za malé obchody, které mohou mít otevřeno a ještě se jim nahrnou zákazníci, protože jinde je zavřeno? Opravdu věříte, že regulace jsou pro dobro pěšáků? Takové regulace jsou vždy na úkor jednoho a ve prospěch jiného a prodavačky to rozhodně nejsou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 180
  • Celková karma 26,65
  • Průměrná čtenost 1203x
člen Svobodných, strany svobodných občanů