Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další úspěch v budování socialismu

ČT24 vytlačila z trhu televizi Z1. Ve veřejnoprávních médiích bouchají šampaňské.

Proč mluvím o narůstání socialismu? ČT není podle zákona soukromou televizí, nemá konkrétního vlastníka. ČT hospodaří s vlastním majetkem, patří sama sobě. Nepatří nikomu. Je to taková socialistická organizace. (Nebudu dál rozebírat fakt, že je ve skutečnosti v družstevním vlastnictví svých zaměstnanců, to už vysvětlovali jiní, např. Petr Hájek v knize Smrt ve středu.) ČT je státní televizí. Byla zřízena zákonem. Dohlíží na ni rada ČT. Rada ČT jmenuje a odvolává ředitele ČT. Členy rady ČT volí a odvolává Poslanecká sněmovna. V tomto smyslu je potom ve státním, společenském, socialistickém vlastnictví. Nelíbí se vám pojem státní televize? Klidně jí říkejte veřejnoprávní, nebo televize veřejné služby, jak je libo.
Významnou část jejích příjmů tvoří majetková daň z vlastnictví televizního přijímače zvaná koncesionářský poplatek. ČT tak deformuje tržní prostředí. Při vzniku státních televizí asi nešlo o to deformovat tržní prostředí. Účel byl jasný: propaganda. Kontrola státu nad šířením informací. Tento účel se nezměnil. Možná je dominantní, možná byl přebit jinými benefity. Státní televize je totiž pro různé skupiny a jednotlivce skvělý kšeft garantovaný zákonem.
Poplatek je archaismem. Koncesionářský poplatek se objevil někdy na začátku dvacátého století, když začínal vysílat rozhlas. Možná se jednalo o daň z luxusu, protože rozhlasový přijímač nebyl levnou záležitostí. Nebo šlo o to, registrovat všechny rozhlasové posluchače. Zájemce o elektromagnetismus byl v té době podezřelou osobou. Mohl totiž být špiónem cizí mocnosti a pomocí rozhlasového přijímače mohl přijímat instrukce (to není vtip). Nebo si stát hned ze začátku uvědomil, jaké možnosti se tady otevírají a hned chtěl tuto novinku dostat pod svoji kontrolu.
Zákon o ČT se stal nástrojem loupeže. ČT je drahá kabelovka, která má svůj úspěch vynucen zákonem. ČT by za současných podmínek na volném trhu neobstála. Byla by to nejdražší kabelovka. Při současném poměru cena/počet televizních stanic by asi moc zákazníků nezískala.
Proč nemají diváci svobodu volby? Proč si nemohou svobodně vybrat, jestli za daných podmínek budou ČT platit a přijímat její programy? Zakódovat signál, aby byl dostupný pouze platícím, dnes není problém. Máte problém s neplatiči koncesionářských poplatků? Tak ten signál zakódujte, bude po problému s neplatiči koncesionářských poplatků. Zaplatí ten, kdo bude mít o příjem veřejnoprávní televize zájem. Kdyby diváci tuto možnost volby měli, ČT by v konkurenci na trhu neuspěla. Stejně tak v případě způsobu financování z reklam. ČT by byla nucena se přizpůsobit situaci na trhu a začít hospodařit efektivně.
Na volném trhu by se ukázalo, o jaké televize, o jaké programy, o jaké pořady mají diváci zájem.
Buď by se ukázalo, že se zpravodajská televize uživí, nebo by se ukázalo, že se neuživí, že o ni diváci nemají zájem. ČT24 se takové zkoušky trhem nemusí obávat. Úspěch byl uzákoněn.
To, co je vidět, je fungující ČT24. A je to třeba pěkná zpravodajská televize. To, co je vidět, je končící Z1. Původně zpravodajská, později z důvodu úspor přešla trochu na dokumenty, i když přinášela i ekonomické zprávy. Zastánci státní televize teď můžou říci: "Podívejte, veřejnoprávní ČT24 funguje, komerční Z1 ne. Trh není schopen nám přinést zpravodajskou televizi."
To, co není vidět je to, jak by Z1 fungovala a prosperovala jako zpravodajská televize, kdyby tady neměla konkurenci ve veřejnoprávní ČT24. Takže nemusí být pravda, že by se komerční zpravodajská televize na trhu neuživila. Zjistit by se to ale dalo jen jediným způsobem.
Porovnání komerční televize a televize veřejné služby: V případě komerční tzv. plnoformátové televize se jedná o vysílání nekonečných seriálů a telenovel, soutěží, detektivek, komedií, akčních filmů, sportu, hudby...  Veřejnoprávní televize vysílá stejné nebo podobné nekonečné seriály, telenovely, soutěže, detektivky, komedie, akční filmy, sport, hudbu..., akorát že veřejnoprávně. Diváci si jistě při sledování všimnou tohoto zásadního rozdílu.
Svoboda volby je neslučitelná s konceptem veřejnoprávních médií. Máte-li televizní přijímač, nemůžete si svobodně vybrat, jestli budete nebo nebudete platit koncesionářský poplatek, pokud tedy nechcete porušovat zákon. Veřejnoprávní média jsou tady bezpochyby pro naše dobro a toto dobro je nám nuceno pod hrozbou postihu za neplacení poplatku.
Příznivci státní televize nám nemohou připustit svobodu volby, co se týče placení provozu státní televize. Pokud bychom dostali svobodu volby, pokud by nám státní televize nebyla nucena zákonem, ztratila by smysl svojí existence. Státní televize je v principu založena na vynucování.
I když budeme přesvědčeni, že státní televize by měla být zrušena, zprivatizována, tak můžeme klidně připustit její existenci na základě dobrovolného příjmu jejích programů divákem. Ať si je klidně veřejnoprávní, ať si klidně vyvažuje, ať se klidně snaží o objektivnost, ať si na ní klidně dohlíží různé rady, které budou mít na veřejnoprávní televizi vyšší nároky než na televizi komerční. Ať má ta veřejnoprávní televize klidně vyšší laťku než mají televize komerční. Ať klidně povznáší kulturu národa na vyšší úroveň. Ať nás barbary klidně vzdělává. To jsou všechno důvody, které vyjmenovávají její příznivci. To mají být oficiální důvody její existence.
Ale za stejných podmínek, jaké mají na trhu ostatní, komerční televize. Za tržních podmínek. Ať má pouze příjmy z vlastní podnikatelské činnosti. Ať se ukáže, jaký o ní máme zájem. To je však pro příznivce státní televize nepřijatelné. Budou nás za naše peníze vzdělávat a povznášet naší úroveň ať chceme nebo nechceme, protože je to pro naše dobro.
A pokud to kvalitnější, kulturnější, veřejnoprávní vysílání nemá být pro nás barbary ale pro nějakého lepšího diváka, který od televize očekává nějakou lepší kvalitu, tak ať si tu lepší kvalitu zaplatí. Proč mu jí máme platit my?
Pochopitelně že zastánce státní televize a všemocného státu řekne, že volný trh by tu lepší kvalitu nepřinesl. Pokud by se taková lepší, kulturnější televize neuživila, byl by to takový smrtící zásah pro kulturu? Nejsou tu snad jiné možnosti? Nemůže si takový konzument lepší kultury koupit CD nebo DVD? Osobně dávám přednost tomu otevřít si nějakou dobrou knihu.
Frédéric Bastiat:
"Žádné okrádání skrze zákony. To je princip spravedlnosti, míru, řádu, stability, harmonie a logiky."
"Nelze společnosti přinést větší změny a většího zla než přeměny zákona v nástroj loupeže."
"Stát je velká fikce, pomocí níž se každý snaží žít na úkor všech ostatních."

Autor: Jindřich Pilc | pondělí 24.1.2011 21:38 | karma článku: 29,68 | přečteno: 2030x
  • Další články autora

Jindřich Pilc

V Česku dochází kámen?

Starý vtip říkal, že když na Sahaře zavedete socialismus, tak následně zjistíte, že vám dochází písek. Česko je silné v byrokracii, takže začíná docházet kámen.

3.4.2024 v 20:44 | Karma: 26,65 | Přečteno: 1192x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Pilc

Zdražování má politické příčiny

Politické intervence do trhu vždy znamenají zhoršení podmínek spotřebitelů. My Svobodní jsme vás včas varovali.

8.10.2021 v 11:35 | Karma: 15,56 | Přečteno: 505x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Pilc

Nenechte se strašit propadlým hlasem

Myslet si, že otázka překonání 5 % znamená rozhodnutí o tom, jestli hlas propadne či nepropadne, je obrovský omyl.

5.10.2021 v 11:50 | Karma: 19,57 | Přečteno: 717x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Pilc

O CO2 jde?

Jde o centrální řízení společnosti a ekonomiky. O to jde. Jde o to zcela zničit kapitalismus, nahradit ho socialismem.

30.7.2021 v 10:56 | Karma: 26,10 | Přečteno: 759x | Diskuse| Politika

Jindřich Pilc

Dobrovolnost i ve sčítání lidu

„Nerozumím tomu, proč bych měl sčítání lidu bojkotovat. Nepřipadá mi, že by mě sčítání nějak významně omezovalo.“

23.3.2021 v 11:54 | Karma: 23,56 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili

29. dubna 2024  19:34

Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 26,65
  • Průměrná čtenost 1203x
člen Svobodných, strany svobodných občanů