Jindřich Pilc

ČNB jako venezuelská centrální banka

13. 03. 2017 21:33:05
Úpadek centrální banky a úpadek centrální bankou emitované měny je znovu dobře vidět na příkladu padesátikorunové bankovky.

V médiích se objevila zpráva, že se blíží poslední možný termín pro výměnu starých padesátikorunových bankovek. Náhražkovou měnu centrální banka emituje z toho důvodu, že náhražka je lacinější než původně používaný drahý kov v případě původních, opravdových peněz a umožňuje centrální bance okrádat držitele měny. Centrální banka však v průběhu let natolik znehodnocuje měnu, že cena náhražky je nakonec vyšší než její nominální hodnota ve znehodnocené měně.

Padesátikorunovou bankovku začala centrální banka tisknout, protože bylo lacinější tisknout papír v nominální hodnotě padesát korun. Nakonec ji však musela přestat tisknout, protože koruna už byla natolik znehodnocena, že už se nevyplatilo tisknout bankovku o této nominální hodnotě. Výroba papírové bankovky už byla dražší než její nominální hodnota ve znehodnocené měně. Stejný byl případ haléřových mincí. Centrální banka razila haléřové mince ze slitiny hliníku a podařilo se jí znehodnotit měnu tak, že tento kov a ražba už má vyšší cenu než je nominální hodnota těchto mincí a proto ražbu haléřových mincí musela ukončit. Do podobné situace se nedávno dostala i venezuelská centrální banka, která natolik znehodnotila svou měnu, že tisk stobolívarové bankovky už byl dražší než nominální hodnota této bankovky.

Státním plánovacím úřadům se socialistické plánováni nedaří a nedaří se ani státnímu plánovacímu úřadu v podobě centrální banky.

Státní měna potřebuje konkurenci. Konkurenci státy a centrální banky nepřivítají, ale konkurence bude chránit úspory lidí a vezme státům a centrálním bankám jejich moc okrádat držitele měny jejím znehodnocováním.


Peníze v rukou státu; Jak vláda zničila naše peníze:
http://www.mises.cz/literatura/penize-v-rukou-statu-38.aspx

Autor: Jindřich Pilc | karma: 30.00 | přečteno: 1321 ×
Poslední články autora