Nejen Ústecký kraj doplácí na unijní socialismus

6. 05. 2019 11:55:39
Podobně jako se zdiskreditoval ten minulý, komunistický socialismus, postupně se diskredituje i ten současný, unijní socialismus.

Idnes.cz přišel se zprávou, že pochybně řízené rozdělování dotací z EU stálo kraj skoro 600 milionů.

Korupce, rozkrádání a neefektivita vyrůstají z daní a z dotací. Jsou všude tam, kde se někdo stará o cizí peníze. Jediným smysluplným způsobem, který tento problém řeší, je omezit příležitosti ke korupci, krádežím, neefektivitě. Tedy snižovat daně, rušit dotace, nechat lidem jejich peníze.

„Nikdo neutrácí peníze někoho jiného tak opatrně jako svoje vlastní. Nikdo nepoužívá zdrojů druhého tak pečlivě jako své vlastní. Proto, pokud chcete efektivitu a výkonnost, pokud chcete, aby vědomosti byly správně užívány, musíte jít cestou soukromého vlastnictví.“ – Milton Friedman

Vládnoucí politici různých socialistických stran ignorují problém nemožnosti ekonomické kalkulace v centrálním řízení a plánování. Důsledkem centralizovaného politického rozhodování je omezování svobody, nižší efektivita, menší hospodářský růst, menší růst životní úrovně. Jediným řešením problému nemožnosti ekonomické kalkulace v centrálním řízení je decentralizace. Lidé mají právo činit svá vlastní rozhodnutí. Lidé mají právo na vlastnictví. Lidé mají právo na svoje vlastní peníze. Socialisté však chtějí cizí peníze, prý pro dobro lidí, kterým ty peníze chtějí sebrat.

Různí prounijní socialisté říkají, že jsme teď mnohem bohatší, než jsme byli před vstupem do EU. No ano, také v Československu byla v roce 1989 vyšší životní úroveň než v roce 1948. Jenže jak vypadala ve srovnání se západním Německem nebo Rakouskem? Na západě měli méně socialismu než na východě, v důsledku toho měli 40 let průměrný hospodářský růst vyšší než východ. Ono se to za těch 40 let nasčítalo. Výsledek všichni známe. Teď opakujeme stejné chyby. Socialismus a centralismus se vrací, nemožnost ekonomické kalkulace v centrálním rozhodování, daňové a regulační zatížení, způsobují menší hospodářský růst. Přeregulované země rostou pomaleji než země svobodnější. Například státy jihovýchodní Asie se postupně stávají bohatšími než země v EU. Budou jednou bohatší Asiaté jako turisté létat do Evropského svazu na prohlídku skanzenu socialismu?

Prounijní socialisté často šíří dezinformaci, že EU znamená svobodný obchod. Ve skutečnosti se EU snaží nikoliv o svobodný mezinárodní obchod (to by byl kapitalismus), ale snaží se o to mít politickou kontrolu nad vnitřním, centrálně regulovaným trhem, kolem kterého ale i uvnitř staví bariéry svobodnému obchodu.

S každým dalším rokem unijního socialismu budeme ztrácet oproti svobodnějším zemím. Jenže socialismus neznamená pouze menší hospodářský růst. Socialisté nakonec i ty nejbohatší země dokážou zruinovat.

Karel Havlíček Borovský psal už někdy v roce 1850, že nikdo nemůže popřít, že nejlépe se lidem žije ve svobodné společnosti, v kapitalismu.

Horký brambor (neproplacení) evropských dotací (2013):
„Kauza finančních korekcí ROP Severozápad by měla občanům ukázat, jak je celý dotační systém nesmyslný. Etické kodexy úředníků a dotačních institucí nepomohou. Lze hledat kontrolní mechanismy, lze hledat odpovědnost konkrétních jednotlivců. Klíčové je ale poznání, že jde o systémový problém. Je to problém celého dotačního systému. Jistě byste se svými penězi dokázali naložit lépe, bez razítek, bez kontrol, jestli zacházíte se svými vlastními penězi efektivně. A bez korupce.“

Autor: Jindřich Pilc | pondělí 6.5.2019 11:55 | karma článku: 24.86 | přečteno: 636x

Další články blogera

Jindřich Pilc

Zdražování má politické příčiny

Politické intervence do trhu vždy znamenají zhoršení podmínek spotřebitelů. My Svobodní jsme vás včas varovali.

8.10.2021 v 11:35 | Karma článku: 15.03 | Přečteno: 472 | Diskuse

Jindřich Pilc

Nenechte se strašit propadlým hlasem

Myslet si, že otázka překonání 5 % znamená rozhodnutí o tom, jestli hlas propadne či nepropadne, je obrovský omyl.

5.10.2021 v 11:50 | Karma článku: 19.08 | Přečteno: 697 | Diskuse

Jindřich Pilc

O CO2 jde?

Jde o centrální řízení společnosti a ekonomiky. O to jde. Jde o to zcela zničit kapitalismus, nahradit ho socialismem.

30.7.2021 v 10:56 | Karma článku: 25.89 | Přečteno: 743 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.10 | Přečteno: 213 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 41.42 | Přečteno: 2385 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 135 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.23 | Přečteno: 417 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 617 | Diskuse
Počet článků 179 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1203

člen Svobodných, strany svobodných občanů

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...