Digitální rádio za hrst rýže plus poštovné

4. 11. 2019 13:08:41
Nejlevnější přijímač pro digitální DAB+ rádio s konektorem pro externí anténu. Nejen pro lovce signálů, ale i pro takové to běžné domácí poslouchání.

USB zařízení RTL2832U, pomocí kterého lze na počítači provozovat SDR (softwarově definované rádio), se vyrábí v různých provedeních, s různými tunery a různými typy anténních konektorů, měly by fungovat všechny. Zvolil jsem verzi s tunerem R820T s frekvenčním rozsahem asi 24 až 1766 MHz a anténním konektorem IEC (to je ten, který se používá u televizoru). Jeden kus stál asi 8 australských dolarů, dva kusy v jedné zásilce včetně poštovného z Malajsie a poplatku platební společnosti stály celkem 267 Kč (leden 2019). Placeno předem, kartou po internetu, zásilka dorazila za necelý měsíc.

SDR příjem digitálního DAB i analogového VKV FM provozuji v Linux Lubuntu 18.04 (64-bit), ale má fungovat i ve Windows, což bude asi obvyklejší způsob. DAB jsem se jednou pokusil zprovoznit i ve Windows, napoprvé se nepovedlo a dál jsem to už nezkoumal. Pokud nechcete do počítače instalovat Linux, chcete na disku počítače dál ponechat Windows, lze vytvořit bootovací USB flash disk s distribucí Linux Ubuntu (verzi 64-bit) a provozovat příjem DAB v live distribuci Linuxu.

Zprovoznění DAB v Linux Ubuntu 18.04 (64-bit): instalujete balíček rtl-sdr. Nainstaluje se automaticky navíc ještě balíček librtlsdr. Lze i v live distribuci, v tom případě se změny ukládají pouze do operační paměti, nikoliv na disk. Potom si stáhnete soubor Qt_DAB-x86_64.AppImage (https://github.com/JvanKatwijk/qt-dab/releases). Soubor je k dispozici pouze pro 64-bitovou verzi operačního systému. Uložený soubor si označíte jako spustitelný (pokud nešel hned spustit). Pak už jen spustíte. Díky AppImage nemusíte řešit ovladače, kromě balíčku rtl-sdr se nemusí nic dalšího instalovat, vše je vyřešeno tímto spustitelným souborem. Tím máte zprovozněn příjem digitálního rozhlasu DAB. Kdyby vám náhodou nefungovala nová verze Qt-DAB, měla by fungovat starší verze 2.7.1. Zkoušel jsem na dvou počítačích, na jednom mi nová verze nefungovala.

Autor programu Qt-DAB uvádí širší spektrum zařízení, se kterými příjem DAB funguje: SDRplay (RSP I, RSP II), Airspy, Airspy mini, SDR DAB sticks (RTL2838U a podobné) a HACKRF One. V případě RTL2832U mám v programu Qt-DAB jako Input Device nastaveno dabstick. Starší verze Qt-DAB ve slideshow nezobrazuje jpg soubory, zobrazuje pouze png. Řešení: V (skrytém) souboru qt-dab.ini stačí přidat text saveSlides=1 , potom se obrázky automaticky ukládají do /tmp/qt-pictures/ , jsou tam potom vidět všechny. (https://github.com/JvanKatwijk/qt-dab) Qt-DAB verze 2.7.4 už v Linuxu (Lubuntu 18.04) umí ve slideshow zobrazovat i jpg soubory.

Aby fungoval příjem SDR (např. analogový VKV FM rozhlas) v programu gqrx, v souboru /etc/modprobe.d/blacklist.conf jsem musel přidat řádek s textem: blacklist dvb_usb_rtl28xxu (možná vám to bude fungovat i bez editování blacklistu). V tom případě pak nelze USB tuner použít pro příjem DVB-T, které stejně brzy skončí, od listopadu 2019 se začne vypínat. Změna v blacklistu se projeví až po restartu, takže lze použít pouze na nainstalovaném Linuxu, ne v live distribuci spuštěné z USB flash disku. V programu gqrx můžete poslouchat další věci, např. amatérské rádio na VKV nebo letecký provoz. Program gqrx v Ubuntu 18.04 získáte nainstalováním balíčku gqrx-sdr. Aby bylo SDR funkční, v programu gqrx jsem musel jako zařízení (Device) zvolit RTL2838. Gqrx se v grafickém menu Lubuntu trošku nelogicky objevil pod položkou "Internet", čekal bych ho pod "Zvuk a video".

K instalování balíčků obvykle potřebujete připojení k internetu. Balíčky potřebné k instalaci programů se v Ubuntu ukládají do složky /var/cache/apt/archives/. Odtud si soubory můžete zkopírovat a uložit si je někam bokem, třeba na druhý USB flash disk. Můžete potom na notebooku instalovat balíčky i bez připojení k internetu, třeba někde v terénu. Po nastartování live distribuce Ubuntu vložíte jako admin (abyste měli právo zápisu) soubory rtl-sdr a librtlsdr do /var/cache/apt/archives/. Potom instalujete balíčky běžným způsobem. Kromě bootovacího USB flash disku s Linuxem pro příjem digitálního rádia DAB pak stačí mít například na druhém USB flash disku soubory rtl-sdr a librtlsdr, které mají pár kilobajtů a pak už jenom soubor Qt-DAB, který je v řádu desítek MB. Nebo můžete mít jediný USB flash disk rozdělený na dva oddíly, na jednom mít boot systém a na druhém data. Je ještě další možnost, jak provozovat příjem DAB v Linuxu a přitom si ponechat Windows v počítači: nainstalovat nikoliv pouze live verzi, ale plnohodnotný systém Linux na externí USB disk a bootovat z externího USB disku. Nikoliv USB flash disk, ale klasický externí USB disk. Pozor při instalaci systému na externí USB disk, ať si nesmáznete disk v počítači, musíte velmi pečlivě sledovat, co děláte. Při této možnosti máte na externím pevném USB disku plnohodnotný systém, který funguje stejně, jako by byl nainstalovaný na pevném disku v počítači, všechny změny se ukládají a zachovají se i po restartu. Je potřeba mít v BIOSu nastavenou bootovací sekvenci, aby USB byl před pevným diskem.

Jako anténu zatím používám vertikální dipól pro DAB (III. pásmo VKV, 174-240 MHz). Nejslabší procesor, na kterém jsem SDR úspěšně zkoušel, byl přes deset let starý Intel Core2 Duo T5800. Příjem SDR DAB i VKV FM se neseká a procesor má rezervu ve výkonu, když ho při příjmu SDR nezatížíte nějakou další náročnou činností. Přiložený snímek z obrazovky, na kterém je vidět zátěž procesoru (asi 30 %), je právě z tohoto slabšího počítače. Můžete pro představu o potřebném výkonu v nějakém benchmarku porovnat s vaším procesorem. Zařízení RTL2832U nelze použít pro příjem DVB-T2 – nebo mi to aspoň není známo.

Autor: Jindřich Pilc | pondělí 4.11.2019 13:08 | karma článku: 13.42 | přečteno: 1766x

Další články blogera

Jindřich Pilc

Zdražování má politické příčiny

Politické intervence do trhu vždy znamenají zhoršení podmínek spotřebitelů. My Svobodní jsme vás včas varovali.

8.10.2021 v 11:35 | Karma článku: 15.03 | Přečteno: 472 | Diskuse

Jindřich Pilc

Nenechte se strašit propadlým hlasem

Myslet si, že otázka překonání 5 % znamená rozhodnutí o tom, jestli hlas propadne či nepropadne, je obrovský omyl.

5.10.2021 v 11:50 | Karma článku: 19.08 | Přečteno: 697 | Diskuse

Jindřich Pilc

O CO2 jde?

Jde o centrální řízení společnosti a ekonomiky. O to jde. Jde o to zcela zničit kapitalismus, nahradit ho socialismem.

30.7.2021 v 10:56 | Karma článku: 25.89 | Přečteno: 743 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.81 | Přečteno: 187 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 179 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1203

člen Svobodných, strany svobodných občanů

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...