Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

radim36

11. 5. 2012 7:48
No, bioetanol, biometan a fotovoltaika jsou

tři úplně odlišné věci. Každou z nich je nutné posuzovat zvlášť.

Pokud se jedná o dotace, zrovna biometan, respektive bioplyn by si je zasloužil nejvíc. Za prvé pokud se jedná o dotaci na výrobu elektřiny, tak bioplyn je možné v menším množství docela dobře skladovat , tudíž takový elektrický zdroj dodává elektřinu podle potřeby, ne podle slunce nebo větru. Za druhé je tak možné zpracovat širokou škálu všemožných organických odpadů, zbytkem po výrobě bioplynu je potom organický substrát velice vhodný pro vylepšování intenzívním zemědělstvím poničených půd. A za třetí, na rozdíl od větrníků a fotovoltaiky je stavbu bioplynové stanice potřeba přizpůsobit místním podmínkám a tudíž, aspoň zatím, neexistují asijští levní dodavatelé. Tudíž výstavba bioplynek stále ještě přináší práci místním.

Přirozeně ta podpora se nesmí přehnat.

1 0
možnosti
LV

borek

11. 5. 2012 9:02
Re: No, bioetanol, biometan a fotovoltaika jsou

Přičemž kdykoliv je něco dotováno, je přeháněno.

0 0
možnosti
RP

radim36

11. 5. 2012 9:29
Re: No, bioetanol, biometan a fotovoltaika jsou

Třeba u bioplynek by docela šly dotace na to, aby tráva a větve z udržování zeleně ve městech nebo hnůj z chovů zvířat a odpadní sláma  či třeba vypálený kvas z palíren, odpady z výroby cukru atd  skončily v bioplynce. Nebo třeba by šly dotace na nějakou práci pro nezaměstnané, kteří by sekali všelijaké příkopy a náspy kolem silnic a železnic na biomasu zase pro bioplynky. Ale třeba dotace na to, aby zemědělec na svá pole nacpal kukuřici , aby měl biomasu pro bioplynky, je nesmysl.

0 0
možnosti
RP

radim36

11. 5. 2012 9:34
Re: No, bioetanol, biometan a fotovoltaika jsou

Taky tolerance ke smradu z bioplynky, přiměřenému smradu, je svým způsobem dotace bioplynky.  Pokud se má na vesnici něco dělat , provozovat nějaké zemědělství , určité míře smradu se podle mně vyhnout nelze.

Zase naopak, bioplynka to může vesničanům nejak kompenzovat. Třeba při výrobě elektřiny vzniká dost odpadního tepla, to by se mohlo využít na leccos. Na skleníky, chov ryb, ohřev vody pro koupaliště.

0 0
možnosti

haes

11. 5. 2012 20:36
Re: No, bioetanol, biometan a fotovoltaika jsou

Tak to je skvělé. Když je ten bioplyn tak vynikající, užitečný a nevím, co ještě, tak se jeho výroba jistě vyplatí i bez dotací. Nebo ne? Pokud se bez dotací neobejde, potom asi tak skvělý, jak to popisujete, nebude.

0 0
možnosti
  • Počet článků 180
  • Celková karma 26,65
  • Průměrná čtenost 1203x
člen Svobodných, strany svobodných občanů