Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Ať už je uzákoňování minimální mzdy vedeno zlými či dobrými úmysly, jejím důsledkem vždy je, že postihuje lidi na nejnižších příčkách ekonomického žebříčku."

http://www.nechtenasbyt.cz/minimalni-mzda-a-zdravy-rozum/

2 1
možnosti
Foto

„Jedním z problémů našeho právního řádu je, že dělá zločiny z činů, které by ve svobodné společnosti byly legální.“

Petr Mach: Minimální mzda

http://cepin.cz/cze/clanek.php?ID=581

2 1
možnosti
AK

Kdo má vysoké daňové zatížení? Firmy?

V devadesátých letech byla daň ze zisku 55 %, teď 19%. To je vám pořád moc?

Deregulace trhu práce? Jako v Americe? Hire and fire? Výsledkem je každý sedmý Američan závislý na sociálních dávkách (food stamps).

A co v sociální oblasti navrhujete? Jistě ne zvýšení minimální mzdy, kdy by se jistě více lidem vyplatilo pracovat, ale snížení sociálních dávek.

I to už bylo vyzkoušeno v zahraničí. Vedlo to jen ke zvýšení kriminality, ale ne ke snížení nezaměstnanosti.

0 1
možnosti
Foto

Vysoké daňové zatížení máme všichni. Když si důchodce koupí rohlík, přispěje Babišovi na rozkradení 50 haléřů. Zákoník práce by se neměl orientovat na to, aby bylo težké zrušit pracovní poměr, ale na to, aby bylo snadné najít si jinou práci. Třeba tím, že se zruší takový nesmysl, jako je minimální mzda, která brání přijmout lidi ochotné pracovat, ale málo výkonné.

1 0
možnosti
Foto

Berou stroje lidem práci?

"Již stovky let se opakovaně objevují jedinci, kteří varují před technologickým pokrokem, neboť tento bere lidem práci; nahradíme-li prý příliš mnoho lidských pracovníků stroji, se zlou se potážeme, neboť mraky nedobrovolně nezaměstnaných zaplaví společnost. Už v dobách, kdy ještě drtivá většina populace pracovala v zemědělství, v němž začalo postupně docházet k modernizaci, se objevovali proroci zvěstující zkázu; ta se však nekonala, neboť místo toho došlo k průmyslové revoluci, v důsledku níž se pracovníci z polí přesunuli do továren, kde se mohli přijít k lepším penězům a o něco pohodlnějšímu životu. Nyní to ale prý bude jiné a technologický pokrok způsobí armády nezaměstnaných žijících v bídě.

Typická (a v zásadě správná) odpověď rakouských ekonomů zní: „Lidské potřeby jsou prakticky nekonečné; když stroje začnou vykonávat nějakou práci místo lidí, tito se uvolní k tomu, aby mohli vykonávat jinou práci, neboť vždy bude někdo něco chtít.“ Znamená to, že kdo získá dům, začne toužit po větším, kdo získá auto, bude chtít další auto a tak dále; stroje sice část lidské práce převezmou, ale povede to jen k tomu, že vzniknou další potřeby, které bude třeba uspokojit. Před stovkami let lidem ke spokojenému životu stačila po materiální stránce střecha nad hlavou a dostatek stravy; nyní máme daleko více než to, ale všimněte si, že většina lidí neustrnula na tom, že jim stačí, co mají, ale chtějí ještě více, což je jedině dobře, neboť se jedná o hnací motor pokroku.."

http://www.mises.cz/clanky/berou-stroje-lidem-praci--1993.aspx

1 1
možnosti
AK

Nic proti pokroku.

Ze zemědělství do průmyslu, z průmyslu do služeb a co dál?

Kam jinam se mají dnešní zaměstnanci přesunout? Nic jiného už není.

0 0
možnosti
Foto

Stroje jako prokletí

"Pokud si čtenář přečte knihu, jakou je například Recent Economic Changes od Davida A. Wellse, vydaná v roce 1889, objeví pasáže, které by, až na uváděná data a absolutní částky, mohly být napsány dnešními "technofoby" (všemi těmi bojovníky proti moderní technice)..

Výkon všech parních strojů světa v roce 1887 byl Statistickým úřadem v Berlíně odhadnut na ekvivalent 200 000 000 koňských sil, což představuje přibližně 1 000 000 000 pracujících mužů, tedy asi trojnásobek pracující populace světa..

Mohli bychom očekávat, že toto poslední číslo přimělo pana Wellse zastavit se a přemýšlet, jak je možné, že ve světě v roce 1889 zbyla vůbec nějaká zaměstnanost. On však pouze s potlačovaným pesimismem uzavřel tvrzením, že: ..za takových okolností se průmyslová nadvýroba... může stát chronickou.

Během krize roku 1932 začala hra svalování viny za nezaměstnanost na stroje znovu. Během několika měsíců se teorie prezentované skupinou, která se nazývala Technokraté, rozšířily po zemi jako lesní požár. Nebudu unavovat čtenáře uváděním fantastických čísel, která byla skupinou hlásána, ani oprav ukazujících skutečná fakta. Stačí říci, že Technokraté se vrátili k omylu, že stroje trvale nahrazují lidi, v celé jeho naivitě. Ve své zaslepenosti však tuto chybu prezentovali jako svůj nový revoluční objev. Byla to jen další ilustrace Santayanova aforismu, že ti, kdo se neumějí poučit z historie, jsou odsouzeni ji zopakovat."

http://stats.libinst.cz/stranka.php?id=23

1 1
možnosti
RK

Jenže ono je to přesně naopak. "Díky" té vysoké daňové zátěži u nás "pracují" i lidé, kteří by jinak byli na pracáku. Skutečných pracovních míst už bude jen ubývat. Tak se zakládají úřady, nadace, neziskové organizace....

0 0
možnosti

potrebova jsou kvalifikovani lide, ale co s lidmi, kteri na kvalifikaci proste nemaji?

0 0
možnosti
Foto

Stát by jim neměl bránit bariérou minimální mzdy najít si práci, na kterou mají.

1 0
možnosti
  • Počet článků 180
  • Celková karma 26,65
  • Průměrná čtenost 1203x
člen Svobodných, strany svobodných občanů