Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

„Státem zabavené respirátory v Lovosicích byly Červeného kříže. Mířily do Itálie.“

(ministr vnitra) „.. vyjádřil nad nedorozuměním lítost..“

No neke! Ty roušky byly určeny pro někoho, kdo je potřeboval? To je ale náhoda! Kdo to mohl tušit?

0 0
možnosti
Foto

Lidé se nesdružují do lidské společnosti z altruistických důvodů, pro blaho kolektivu, pro blaho společnosti, ale ze sobeckých důvodů, ve svém vlastním zájmu. Je v jejich osobním zájmu žít s ostatními lidmi v míru a spolupracovat s nimi. Protože dělba práce a obchod jim zvyšuje jejich osobní životní úroveň, umožňuje jim lépe dosahovat svých vlastních zájmů a lépe uspokojovat své vlastní potřeby.

0 0
možnosti
Foto

Ceny musí říkat pravdu

„Poptávka a nabídka po každé z tisíců různých komodit a služeb se mění každý den. Pokud nenastane zvýšení peněžní zásoby, které by tyto výsledky zkreslilo, tak se cena toho zboží a služeb, po kterém je největší poptávka, zvýší a cena toho zboží, po kterém je poptávka nejmenší, sníží. Takže míra zisku při výrobě nejvíce poptávaného zboží vzroste, zatímco u nejméně poptávaného klesne. To způsobí zvýšení produkce toho zboží, kterého je nejvíce potřeba a relativní pokles produkce toho zboží, kterého lidé potřebují méně. Takto se produkce tisíců nejrůznějších druhů zboží a služeb udržuje v poměru s neustále se měnící poptávkou.

Ceny jsou nepostradatelným vodítkem pro producenty a spotřebitele. Aby mechanismus hladce fungoval, musí ceny říkat pravdu o poptávce a nabídce..“

Henry Hazlitt: Člověk proti sociálnímu státu (1969)

0 0
možnosti
Foto

Zklidněte hormon, násilí je také formou směny. Rekvírovalo se za všech režimů.

0 0
možnosti
Foto

Rekvírování ale není směna...

0 0
možnosti
JP

J60i62ř61í 12P90l98í89v21a

18. 3. 2020 16:38

Jsem z toho Hamáčka znechucen. Komunisti jsou ve svém živlu.

0 0
možnosti
ČP

Kdyby to byla nějaká firma ze skupiny Agrofert, tak byste nejspíš tleskal, že jo.

Takové spekulace se totiž vyrojily hned. A jen mezi námi, tentokrát už se nejedná o nějaký obchod, ale je to obchod se strachem, což pro mě znamená hyenismus.

1 0
možnosti
PR

P91a67v17e47l 92R25y55š16k59a

18. 3. 2020 16:02

Mám dojem že tady řádí něco jiného než komunismus.

2 0
možnosti
KP

Obecne bych s Vami souhlasil. Mame ale nouzovy stav. Zeme ktera nezakaze v teto situaci vyvoz vyrobku zivotne dulezitych pro sve obyvatele neni zrejme ta nejlepsi. Stejně tak zadržování rousek či respiratory až dá někdo víc je normální za normálního stavu. Nikoliv za nouzového.

1 0
možnosti
JV

Naopak, za nouzového stavu je trh důležitější než kdy dřív, protože jde o rychlost uspokojení poptávky. A rychlost dodávek se zvyšuje se zvyšující se cenou – který výrobce bude první, ten vydělá více než ti po něm. Proto se budou snažit dodat na trh co nejvíc svých výrobků, po kterých je hlad. Pokud zakážete obchod a zastropujete cenu, můžete si být jist, že poptávku jen tak neuspokojíte. A to navíc za situace, kdy má zboží objednávat a distrubuovat stát, který s tím nemá vůbec žádnou zkušenost, nemá vybudovány žádné obchodní vztahy a vstupuje do neznámého prostředí.

Koneckonců důkazem budiž současný stav, kdy si lidé šijí roušky sami doma za ohromných časových nákladů.

2 0
možnosti
VF

Přemýšlejte.........Přemýšlím a nadále si myslím, že zdraví má přednost před penězi.

0 0
možnosti
Foto

Netrapte se pracným vynalézáním kola, které už někdo vynalezl. Vemte si k ruce například mozky Bastiata a Hazlitta, proto tam máte uvedeny odkazy na jejich knížky a přemýšlejte nad jejich myšlenkami. Oba by vám jistě potvrdili, že zdraví je velice důležité, především Bastiat.

2 0
možnosti
  • Počet článků 180
  • Celková karma 26,65
  • Průměrná čtenost 1203x
člen Svobodných, strany svobodných občanů