Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

To jsou nesmysly. Na zvýšení min. mzdy vydělá každý, neboť se zvyšuje i zaručená mzda. Ve vetšině států se min. mzda zvyšuje. Na tom není nic divného. Ve Švédsku jsou o dost větší daně a mají se tam mnohem lépe než my. Snížit daně? Pak nezbyde už tak z torza sociálních možností nic. Každý stát z těch vyspělých má určitý záchranný polštář.

0 1
možnosti

P62e92t66r 61Č39e35j21k75a

11. 11. 2020 16:14

Autor ještě psal něco o "posvátné krávě - státu".... tak já si mu dovolím šáhnout na jeho posvátnou krávu - trh.... Jak posuzovat mzdy zaměstnanců, které nemají tržní protipól? Přeloženo - vidí za každou odvedenou prací protihodnotu v podobě výnosu, jenže je mnoho profesí, které na tomto založeny nejsou, ba dokonce jsou čistě nákladové - jak budete hodnotit je? Nedáte jim nic?

0 0
možnosti
Foto

Myslet si, že jde s minimální mzdou o nějakou pomoc zaměstnancům je hloupost. Prvotní motivací pro zvyšování minimální mzda jsou odvody státu, protože na minimální mzdu jsou navázány ty minimální odvody. Před 20 lety jsme platili na povinných odvodech pětkrát méně.

0 0
možnosti
ZZ

Kdo málo platí, musí i málo dostávat zpět.

Nebo chcete si platit lékaře a ošetření, případně i důchod sám ?

:-):-):-)

0 0
možnosti

P31e30t94r 89Č31e51j17k89a

10. 11. 2020 15:16

Pokud napíšete, že minimální mzda je bezprávím, protože nikdo nedelegoval právo nikomu jí zavádět, tak v momentě, kdy vám pan Hlinka napíše (a zcela správně napíše), že to právo je delegováno (představte si to) volbami, tak tím padá VÁŠ argument proč by měla být minimální mzda bezpráví. Vraždění je bezprávím, i kdyby bylo nesčetněkrát delegováno třeba 80 % voličů (ústavní většinou) - a důvodem vůbec není volební výsledek. Tzn. proč je podle vás minimální mzda bezprávím? Ta "absence delegace" to být nemůže, protože to zkrátka a jednoduše není pravda.

Obecně - váš článek je argumentačně poměrně dost slabý. V podstatě zavání znovuzaváděním otrokářství a nevolnictvím..... Víte, dříve to bylo tak, že lidé pracovali za střechu nad hlavou a za stravu - dneska si hrajeme na to, jak jsme moderní civilizovaná společnost a z dnešního "peněžního" výdělku tu střechu nad hlavou a stravu k uživení rodiny, nezaplatíte. A světe div se, nic jako povinnost zaměstnanci zajistit ubytování neexistuje - a někteří se ještě diví, že má zaměstnavatel zajišťovat to stravné.... Takže opravdu jsme "pokročili"? Já to obrátím a budu trochu ostřejší. Máte právo podnikat, nikoliv povinnost podnikat. Vzhledem k tomu, že jednou ze sociálních úloh moderního státu je ochrana slabšího před silnější stranou (to je pro vás asi objev, že?), tak ta pravidla podnikání (pokud chcete někoho zaměstnávat) mají určitá "striktnější" pravidla - například mu musíte jako zaměstnavatel pořídit náčiní k tomu, aby mohl pracovat, nebo zabezpečit mu nějaké bezpečnostní podmínky..... a ano, jedním z těch kritérií taky je, že ho musíte nějak platit... A je to velmi jednoduché - pokud na to nemáte, či se vám to nelíbí, tak nezaměstnávejte.... Naše minimální mzda v pohledu středoevropského regionu je absurdně nízká a že i takhle nízkou minimální mzdu někdo považuje za problém považuju za smutné.

0 1
možnosti
Foto

Ale ten argument vůbec nepadá. To právo není delegováno, ti voliči to právo nedelegují, nemohou delegovat, protože to právo nemají.

1 0
možnosti
ZH

No... Osobně jsem proti institutu minimální mzdy, ale mám poznámky k tomu delegování...

Mějme politickou stranu, která má v programu zvyšování (či zavedení, dle okolností) minimální mzdy. Tato strana vyhraje volby, tedy dostane jasný mandát ke zvyšování (či zavedení) minimální mzdy. Tedy se dopouštíte argumentačního klamu když tvrdíte, že vláda nemá právo určovat minimální mzdu, že toto právo na ní nikdo nedelegoval, a tedy že se jedná o bezpráví. Nemusí se nám to vůbec líbit, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat. Leda byste vyhráli volby vy a minimální mzdu zrušili. Pak k tomu také budete mít mandát.

S takovýmto způsobem argumentace SSO nedosáhne při volbách ani na příspěvek, natož na parlament...

0 1
možnosti
Foto

Právo nevzniká zvolením. Pokud většina bude chtít zabít menšinu a zvolí si vládu, která slíbí, že za ně tu špinavou práci udělá, pořád to bude bezpráví a vražda i když tomu budou říkat třeba "eliminace v souladu se zákonem, který si většinově schválili a k provedení této eliminace získali mandát".

1 0
možnosti
  • Počet článků 180
  • Celková karma 26,65
  • Průměrná čtenost 1203x
člen Svobodných, strany svobodných občanů